De voordelen van een verkoopkeuring

De huizenprijzen rijzen de pan uit en er is steeds minder woningaanbod. We weten allemaal dat de overspannen huizenmarkt waar we nu middenin zitten niet eindeloos kan duren, maar toch lijkt er voorlopig nog geen einde aan te komen.

Vanuit Bouwinspecteurs Nederland voeren wij steeds vaker keuringen en inspecties uit voor klanten die een woning hebben aangekocht waar van alles mis mee blijkt te zijn. Vaak is er een grondige (schade)-expertise nodig of een lekdetectie wat behoorlijke kosten met zich mee brengt. Dit had voorkomen kunnen worden als er een bouwkundige keuring was uitgevoerd.

Onderzoeksplicht en meldingsplicht

Sinds 1 februari 2018 is de bouwkundige keuring een verplichte ontbindende voorwaarde in de koopovereenkomst. Het wordt nu als regulier gezien dat een bouwkundige keuring in de kopende sfeer wordt uitgevoerd. Maar waarom eigenlijk? Natuurlijk heeft de koper een onderzoeksplicht, maar kopers hebben steeds vaker het gevoel geen kans meer te maken op de woning als dit wordt meegenomen als ontbindende voorwaarde en laten dit dus weg in het bod. Daarentegen heeft u als verkoper juist de meldingsplicht en hier wordt vaak op vele fronten al aan voldaan, maar een onafhankelijk bouwkundig rapport maakt dit plaatje compleet.

Verkoopkeuring

Een positieve verschuiving die wij zien in de markt is dat de bouwkundige keuring steeds vaker door de verkopende partij wordt uitgevoerd. U neemt uzelf als verkoper als het ware in bescherming want u voldoet volledig aan de meldingsplicht. Daarnaast brengt dit nog veel meer voordelen met zich mee:

 De keuring verhoogt de vraagprijs
U weet wat u verkoopt en kunt de vraagprijs baseren op de daadwerkelijke staat van het pand. In veel gevallen heeft dat een positief effect op de vraagprijs. U kunt immers een reëel bedrag voor het pand vragen – en dat bedrag is vaak hoger dan bij een pand waarvan de exacte staat van onderhoud niet helemaal helder is.

 Het versterkt uw onderhandelingspositie
Wanneer u precies weet wat de bouwkundige staat van het pand is, heeft u een betere positie aan de onderhandelingstafel. U kunt de aankopende partij immers zekerheid bieden over zaken als de staat van onderhoud en de kans dat zich in de komende periode grote gebreken zullen aandienen. Die zekerheid werkt in uw voordeel en hiermee wint u vertrouwen van de koper.

✓ U voorkomt ‘gedoe’ achteraf
Als er geen bouwkundige keuring is uitgevoerd kunnen er gebreken naar voren komen als de koper de woning eenmaal betreedt. Het kan best zijn dat de koper u dan verantwoordelijk probeert te houden omdat u niet aan de meldingsplicht hebt gedaan. Met een verkoopkeuring achter de hand staat u in deze situatie juridisch sterker.

Bouwkundige keuring

Gaat u uw woning of bedrijfspand verkopen? Elke keuring die wij uitvoeren is objectief. Wij hebben door heel Nederland onafhankelijke bouwinspecteurs wonen die de situatie in hun eigen regio goed kennen. Klik hier om direct een bouwkundige keuring aan te vragen.

Delen:

MEER NIEUWS