Woning splitsen?

Is het splitsen van bestaande woningen de oplossing voor het woningtekort in Nederland? Dit is een vraag die steeds vaker wordt gesteld. Het gaat heus niet het totale woningtekort probleem oplossen maar alle beetjes helpen. Een mooi voorbeeld van een partij die hier op inhaakt is de gemeente Bergen (Noord-Holland), daar staan namelijk veel grote woningen. De gemeente Bergen stimuleert het splitsen van woningen door de vergunning gratis te maken, waar dit normaal gesproken tussen de 2000 en 10.000 euro kost.

Wat is woning splitsen?

De naam zegt het eigenlijk al: een bestaande woning wordt gesplitst. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Een pand kan opgedeeld worden in zelfstandige woonruimten met allemaal een eigen adres. Per adres is er ook een eigen toegang en een eigen badkamer, keuken en toilet. Vaak ziet u in dit soort gevallen dat er een pand met bijvoorbeeld drie woonlagen wordt opgedeeld in drie adressen waarbij elk appartement één woonlaag betreft. Een andere optie is optoppen. Hierbij wordt er een extra woonlaag/bouwlaag gerealiseerd bovenop een bestaande bouw. Dit ziet u vaak terugkomen in dichtbebouwde steden. Een laatste optie is om het pand te verkameren waarbij badkamer en/of keuken en/of toilet worden gedeeld. Hier is de laatste tijd wel wat kritiek vanuit gemeentes op omdat er steeds meer woningen worden opgekocht door beleggers. Deze worden vervolgens direct verkamert, waardoor het ‘fatsoenlijk’ kopen of huren van een dergelijk pand steeds moeilijker wordt.

Zelfstandige appartementen

De meest voor de hand liggende optie om het woningtekort aan te pakken is de eerste optie zoals hierboven beschreven, het realiseren van zelfstandige appartementen. Deze nieuw gerealiseerde zelfstandige appartementen kunnen na het splitsen worden verkocht of verhuurd. Het is niet gek dat steeds meer mensen voor deze optie gaan. Als u een groot pand heeft en alle kinderen uit huis zijn kunt u net zo goed gebruik maken van de ruimte waar u zelf toch niets mee doet. U maakt anderen blij, draagt letterlijk uw steentje bij om het woningtekort op te lossen en verdient er ook nog eens aan. Op deze manier wordt er optimaal gebruik gemaakt van bestaande bouw.

Woning splitsen door Jobse Groep

Wij hebben jarenlange ervaring in het nieuw bouwen, verbouwen, onderhouden en renoveren van woningen en utiliteitspanden. In onze geschiedenis hebben wij al meerdere projecten uitgevoerd waarbij bijvoorbeeld een kantoorpand werd omgetoverd naar een prachtige woning. Bent u van plan om uw woning te splitsen? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Delen:

MEER NIEUWS