Bouwkundig rapport verplicht?

Als het aan demissionair minister Kajsa Ollongren ligt in ieder geval wel. Dit heeft ze kenbaar gemaakt aan de voorzitter van de Tweede Kamer in haar brief ‘Verbeterstrategie koopproces’. Volgens Kajsa mag de kans op het vinden van een passende koopwoning niet afhankelijk zijn van hoeveel risico een koper bereid is om te nemen.

Vanuit concurrentieoverwegingen worden de voorbehouden als financiering en een bouwkundige keuring steeds vaker achterwege gelaten in het bod. Daarbij nemen de kopers grote risico’s die ze mogelijk niet kunnen permitteren.

Verplichting bouwkundig rapport

Er wordt nu onderzocht of deze voorbehouden een verplicht onderdeel kunnen gaan vormen in een koopovereenkomst. Dit vergt een aanpassing van het burgerlijk wetboek en is daarom een langdurig traject. Voor de korte termijn wordt er gekeken naar een andere oplossing. Onder andere of de benodigde informatie over de financiering en de staat van de woning, middels een bouwkundig rapport, vóór het tekenen van het koopcontract beschikbaar kan worden gesteld. Met deze informatie kan de hypotheekverstrekker op voorhand bevestigen dat de bieder ook écht dat bedrag kan financieren. Hierdoor worden onverantwoorde financiële risico’s bij de koper weggenomen.

Bouwkundig rapport in Noorwegen

In dezelfde brief wordt een mooie vergelijking gemaakt met de situatie in Noorwegen. Daar is de verkoper namelijk verplicht om een bouwkundig rapport te laten opstellen. De overheid stelt ook nog eens eisen aan dit rapport. De koper heeft op zijn beurt de onderzoeksplicht om kennis te nemen van alle voorhanden stukken, waaronder het bouwkundig rapport. Daarna wordt er pas een bod uitgebracht.

Aan de ‘voorkant’ een bouwkundige keuring

Wij kunnen het niet vaak genoeg zeggen – overweegt u eens om als verkoper of verkopend makelaar een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Dit brengt vele voordelen met zich mee, lees hier in onze andere blog welke voordelen dit zijn.

Wilt u direct een bouwkundige keuring aanvragen? Dat kan eenvoudig en snel via ons aanvraagformulier. Heeft u eerst nog vragen? Neem dan contact met ons op en wij helpen u graag.

Delen:

MEER NIEUWS

Energielabel of bouwkundige keuring aanvragen?