Is uw woning geschikt voor een warmtepomp?

Overweegt u weleens om een warmtepomp aan te schaffen? Dat is een goede overweging om energiekosten te besparen. Voordat u een warmtepomp gaat aanschaffen moet u natuurlijk eerst weten of uw woning en radiatoren geschikt zijn. Lees verder om duidelijkheid te krijgen over de mogelijkheden.

Warmtepomp en radiatoren

Er bestaan twee typen radiatoren, lage- en hogetemperatuurradiatoren. De meeste klassieke radiatoren zijn hogetemperaturen, de naam zegt het al: deze werken met hoge temperaturen. De verwarmingsketel zorgt ervoor dat het water soms met een temperatuur van wel 90°C door de radiatorbuizen gaat. Comfortabel, want de woning wordt snel verwarmd. Echter kost het veel energie. Dat is nu juist wat we willen besparen.

Lagetemperatuurradiatoren winnen aan populariteit doordat we tegenwoordig veel bewuster bezig zijn met ons energieverbruik. Het rendement met deze radiatoren is veel beter waardoor u energie bespaart en uw energiekosten lager zijn. Warmtepompen werken alleen efficiënt met een systeem dat is ingericht op lage temperaturen.

Zijn uw radiatoren geschikt voor een warmtepomp?

U kunt er zelf achter komen of uw radiatoren geschikt zijn om te werken met lage temperaturen. Een vereiste om dit goed te kunnen testen, is dat het buiten koud is. Begin met de ketel op een maximale temperatuur van 50 °C te zetten. We hebben het hier over de instelling van het verwarmingswater, niet van het tapwater. Deze moet altijd op minimaal 60 °C staan om het risico op Legionella te voorkomen. Bij vrijwel alle ketels kan dit apart van elkaar worden ingesteld.

Loop vervolgens een rondje door uw woning en controleer de temperatuur. Als de woning warm wordt én blijft is dit een goed teken. Dan zijn uw radiatoren hoogstwaarschijnlijk geschikt voor een warmtepomp. Het is mogelijk dat de opwarmtijd wat langer duurt dan u gewend bent. Neem dan ook even de tijd voor deze test en trek niet te snel conclusies.

Wilt u 100% zeker weten of uw radiatoren geschikt zijn voor een warmtepomp? Vraag dan een inspectie aan. Dat kan eenvoudig en snel via ons contactformulier. Als u eerst nog vragen heeft staan wij u graag te woord.

Delen:

MEER NIEUWS

Energielabel of bouwkundige keuring aanvragen?